Vstupte do historie zpracování mléka...


S radostí vás vítáme v našem útulném Minimuzeu másla a chleba. Jsme rádi, že projevujete zájem navštívit naši sbírku a podělit se s námi o krásu historie.

Vzhledem k tomu, že je naše muzeum malé a soukromé, je nezbytné, aby vaše návštěva proběhla co nejlepším způsobem, aby jste si návštěvu domluvili předem telefonicky minimálně den před plánovanou návštěvou. Tímto opatřením chceme zajistit, že budeme moci věnovat plnou pozornost každému návštěvníkovi a poskytnout vám osobní prohlídku s dostatečným časovým prostorem.

Prosíme, abyste nás kontaktovali na následující telefonní číslo a domluvili si termín prohlídky: 603 149 444.

Máme v našem sbírkovém fondu mnoho zajímavých exponátů a fascinujících příběhů, které se těšíme s vámi sdílet. Naše Minimuzeum je otevřeno po předchozím objednání prakticky každý den, a každého návštěvníka přijímáme s otevřenou náručí.

Předem děkujeme za pochopení a ohleduplnost vůči našim požadavkům na předchozí rezervaci. Tímto způsobem můžeme zaručit, že vaše návštěva bude co nejpříjemnější a všechny vaše otázky budou zodpovězeny s plnou pozorností.

Těšíme se na setkání s vámi a společně prozkoumání naší sbírky v našem Minimuzeu!

S úctou, Jiřina Hyšková.

 


MINIMUZEUM MÁSLA A CHLEBA

"Máslo kraví jez pro zdraví"

V našem minimuzeu najdete cca. 150 exponátů, z nichž většina je funkčních. Ve sbírce najdete odstředivky, máselnice, bandasky, máslenky, formy, smetaníky a pekařské nářadí. Funkční exponáty používáme při ukázkách stloukání másla a dalšímu zpracování produktů z mléka tak, jak to dělali naši předkové.

 

 

Minimuzeum můžete navštívit celoročně,

každý den od 10:00 do 16:00 hod.,

nejlépe si návštěvu předem dohodněte telefonicky.

 


Světové rekordy na vás čekají v Minimuzeu másla a chlebu v Bílém Kostele nad Nisou

Bezesporu, jedny z nejzákladnějších potravin jsou máslo a chléb. Od roku 2002 mají v Bílém Kostele nad Nisou své muzeum, které je svého druhu na celém světě prakticky jediné. Nápad, že by nebylo špatné založit ve vlastním rodinném domku minimuzeum másla a chlebu, se zrodil v hlavě panu Vlastimilu Hyškovi.

 

 

„Máte možnost tady vidět asi dvě stě historických artefaktů na zpracování mléka, především tedy na máslo, chlebový koutek a venku potom i pec na chleba,“ popisuje ve zkratce pan Hyška, co malé muzeum v přízemí jejich rodinného domku na okraji Bílého Kostela nad Nisou vlastně skrývá. 

Pravdou ale je, že mezi nejvzácnější exponáty se řadí naprosté kuriozity. Jsou jimi rekordní největší, třímetrová máselnice a forma na máslo na světě, do které by se vešlo na 240 kostek másla, stejně jako největší klapačka, která slouží k výrobě tvarůžků. Všechny tyto unikáty jsou zapsány dokonce i v České knize rekordů. 

Funkční pec na chleba mají Hyškovi postavenou na zahraděFoto: Tomáš Beneš

Můžeme vám slíbit, že v minimuzeu másla v Bílém Kostele vám bude příjemně. Na okraji obce, na zahradě rodinného domku Hyškových uprostřed krásné přírody, vás uvítá recesistická cedule s nápisem „Máslová ulice“. Stačí překročit práh domu a hned v přízemí vás ohromí na dvě stovky nejrůznějších předmětů, které dříve sloužily (a sloužit by mohly i dnes, protože jsou plně funkční) k výrobě másla i jiných dobrot z mléka. 

Exkurzi do unikátního muzea je nejlepší podniknout po telefonické domluvě s panem Vlastimilem Hyškou. Máte-li mlsný jazýček, můžete si domluvit i to, že vám Hyškovi upečou pravý staročeský chléb – v peci, kterou si postavili na zahradě a pak vám ho třeba i namažou čerstvě stlučeným máslem. Možná vás překvapí, že takové máslo z čerstvé smetany má bělavou barvu. 

Muzeem i vlastní zahradou vás provedou samotní manželé Hyškovi a pozor – taková zajímavost je, že pan Vlastimil vám může během prohlídky dokonce i prozradit, proč a jak vlastně vznikla rčení „mít máslo na hlavě“ nebo „držet klapačku“.


Před lety vyplavila muzeum voda, teď se ale chlubí syrečky i obří formou

OBŘÍ KLAPAČKA. Forma na výrobu tvarůžků je dlouhá 97 centimetrů, široká 50 centimetrů a vysoká 57 centimetrů. Zápis o ní se objeví v nejbližším vydání České knihy rekordů v roce 2015.

OBŘÍ KLAPAČKA. Forma na výrobu tvarůžků je dlouhá 97 centimetrů, široká 50 centimetrů a vysoká 57 centimetrů. Zápis o ní se objeví v nejbližším vydání České knihy rekordů v roce 2015. Autor: Vlastimil Hyška

21.6.2013 12:23

Bílý Kostel nad Nisou - Před dvěma lety vyplavila unikátní soukromé muzeum chleba a másla, jediné svého druhu v Čechách, velká voda. Jeho majitel, nadšenec Vlastimil Hyška, mu nejen dokázal vrátit původní podobu a nahradit řadu vzácných unikátů, ale teď se chlubí i úplnou novinkou. Je jí největší forma na oblíbené tvarůžky.

 
 
 

„Z lipového dřeva ji vyrobil truhlář Jiří Kirchhof podle původní staré formy z roku 1880," prozradil majitel muzea v Bílém Kostele, Vlastimil Hyška.

Dřevěná forma, nazvaná podle typického zvuku klapačka, je dlouhá 97 centimetrů, široká 50 centimetrů a vysoká 57 centimetrů. Teď s ní jeho majitel aspiruje znovu na zápis do České knihy rekordů. A nejen s ní. Na festivalu rekordů v Pelhřimově v ní vyrobil i největší tvarůžek.

„Měl v průměru 22 centimetrů a vážil téměř dva kilogramy, což je téměř stonásobek hmotnosti toho běžného," potvrdil Miroslav Marek z pelhřimovské agentury Dobrý den. Na zápis do české „Guinessovy knihy", aspiruje kromě obřího syrečku i další rekord.

 

Největší tvarůžek na světě

Kateřina a Lucie Hyškovy dokázaly připravit ručně za pomoci rekordní „klapačky" vyrobit tuhle pochoutku za necelé tři minuty. Přesně naměřily stopky pořadatelů čas 2:57,75 minuty.

Výrobou obřího tvarůžku ale syrečkové rekordy ještě zdaleka neskončily.

Tereza a Jiří Hyškovi dokázali společně v časovém limitu jedné minuty ručně připravit v historické formě celkem dvanáct tradičních tvarůžků o průměru 5 centimetrů. „Vytvarováním směsi tvarohu a soli ve formě jejich výroba ale teprve začíná," upozornila Jiřina Hyšková.

Vytvarovaný tvarůžek se následně nechává zrát na prkýnku, dále se máčí v syrovátce a nakonec zraje nejprve v teplém a pak ve studeném sklepě. Celý proces trvá tři týdny. A jak se pozná, jestli je správně zralý?

„Záleží na prostoru. Syrečky potřebují ke správné zralosti hlavně průvan," popisuje Jiřina Hyšková. Ten je ostatně důležitý i pro typický odér. „Manžel mi neřekl, že se pouští do nového experimentu, a dal syrečky zrát na kredenc, vygruntovala jsem celou domácnost, než jsem přišla na to, odkud „vane"," líčí jednu z historek a dodává, že její manžel zbláznil do svého koníčku celou rodinu, včetně vnoučat.

 

 


NEJVĚTŠÍ FORMA NA MÁSLO NA SVĚTĚ ?

Minimuzeum másla a chleba v Bílém Kostele nad Nisou získalo k 150 exponátům novou dominantu, obří formu na máslo.  Forma je dlouhá 102 cm, široká 46 cm a vysoká 27 cm. Vejde se do ní 60 kg másla. Formu vyrobil truhlář Jiří Kirchhof z lipového dřeva, které se sušilo 4 roky. Sušení dřeva zdržela povodeň v roce 2010. Forma navazuje na obří máselnici "Tlučku", která je vysoká 291 cm a pojme 380 l smetany. Oba exponáty se ucházejí o zápis do České knihy rekordů.